Sarı Lisianthus ( LaleGül )
Lisianthus (Eustoma rusellianum) a. Lisianthus Türkiyede ve dünyada yeni bir çiçek türü. Tohumla çoğaltılır.
Çok zor temin edilen bu tohumlara lütfen gerekli önemi gösterelim. Satışdaki tohumlar kaplamalı ve orjinal markalı tohumlardır.
.
Tohumları çok minik olup bu nedenle tohum kaplama ile kaplanarak irileştirilir ve tane ile satılır.
Lisianthus ları tohumdan yetiştirmek biraz emek ve sabır gerektirir. Bu emek ve sabrı gösterirseniz çok güzel bir çiçeğiniz olacaktır.
Tohumlar 21-22 C da yaklaşık 1 ayda çimlenir , çimlenen fideler 16-18 C da 3 ay büyümeden genişlerler genişleme süresinin ardından sürgünlerini uzatarak çiçeklenirler.
Fide oluncaya kadar 3 ay geçer. Çimlendikten sonra sıcaklığı 15-17 C düşürülür.
Ancak bazı çeşitler farklı reaksiyon gösteriyor. Örneğin yazın gelişen kışın gelişmeyen vb. çeşitler ıslah ediliyor. Bol ışık hafif hafif gübreleme ve hastalıklara karşı zaman zaman ilaçlama gerektirir.
Ortam nemi % 75 civarında olmalıdır.
Sulamada dikkatli olmalı, ortam kurutulmamalı aynı zamanda çok ıslak da olmamalıdır. Kısaca sabır ve ilgi ister.3-4 yaprak çifti oluştuğu zaman bitkide 2 yaprak çifti kalıcak şekilde tepeleri kopartılırsa bir kökte 3-5 dal çiçek olur.
İlk çiçekler Haziran temmuz da olursa (Fideleri Nisanda ekilirse) ikinci el çiçekleri Eylül Ekim aylarında açar.
Açık bahçeye dikeceğinize göre Mayıs ayında fideler hazır olurlar. Şu anda 22 C da tohumları ekip mayısa kadar özen göstermeniz gerekir ve zor iştir. Mayıs da dikilen fideler dikildikten yaklaşık 20-30 gün sonra tepeleri kırılarak dipten kardeşlenmesi sağlanır bunlar da temmuz-ağustos gibi çiçeklerini verirler tepeleri kırılmayanlar daha erken fakat tek dal çiçek verir. Çıkan çiçek dallarını diplerine saplanacak 50-60 cm lik bir çubuk parçasına bağlanarak destek verilirse devrilmez, yıkılmaz. Çünkü bunlar kesme çiçek amaçlı çeşitlerdir ve uzun boy yaparlar. Çiçekler açtıktan sonra dipten saplarını keserek vazonuza koyabilirsiniz.
Havalar uygun giderse dipten koparılan yerden tekrar filiz (çiçek sapı) verir ve Eylül- Ekim de tekrar çiçek açar.***dipten kardeşlenme toprak seviyesindeki yaprakların dibinden sürgün ve çiçek vermesidir. Sürgünler uzadığı zaman isterseniz uç alma yapabilirsiniz. Böylece kardeş sayısı artar tabi çiçek dalı da artar. Uç almazsanız çiçekler açtıkları zaman tarih temmuz ise, çiçekler en dipten koparılırsa tekrar 2. el çiçekler verebilir.
Yani çiçekler dalında Temmuz sonunda geçince dipten koparın yeniden gelsin. Aşırı sıcakta yetişen lisianthus fideleri ROZETLEŞME yapar. Fidelerin ortasından sürgün uzatması lazım. Sıcak bölgelerde lisianthusun en önemli sorunu rozetleşmedir. Yapraklar rozet şeklinde gelişir fakat sürgün uzatmazlar. Kışın soğuktan ziyade hastalık nedeniyle kuruyor. Kışın çalışmayan fideye hastalık etmenleri kolay giriyor. Sanırım Rizoctonia ve Mildiyö hastalıkları zarar yapıyor.
Yaz aylarında Midilyö hastalığı görülme olasılığı pek olmuyor ama sonbaharda ve kış aylarında görülebiliyor. Tabi fideler iyi kök yapmış ise, güzel çalışıyorlarsa mildiyö biraz zor çalışıyor. Fide kendini kurtarabiliyor. Ertesi yıla da kalabiliyor.
Tohum ekme zamanı : Ocak-Mayıs
Fide ekim zamanı: Nisan-Mayıs
Gelişim zamanı: 22-26 haftadır.
Çimlenme: Tohumlar 21-22 C da yaklaşık 1 ayda çimlenir, çimlenen bitkicikler 16-18 C da 3 ay büyümeden genişlerler genişleme süresinin ardından sürgünlerini uzatarak çiçeklenirler.
Fide : Fide oluncaya kadar 3 ay geçer. Çimlendikten sonra sıcaklığı 15-17 C düşürülür
Çiçeklenme : İlk çiçekler Haziran temmuz da olursa (Fideleri Nisanda ekilirse) ikinci el çiçekleri Eylül Ekim aylarında açar.
EC: Düşük derece tuzluluk oranları uygundur.
Nem: Tohumun kaplamasının eriyebilmesi için yüksek nem oranı gerekir. Ortam nemi % 75 civarında olmalıdır.
Tohum kapağı: Tohumun nemini koruyabilmek içi kapak oluşturulur.
PH: Toprağınız işlenmiş, kabarık olmalı ve PH sı 6.7 cıvarında olmalı!! Phsı 6,5 dan düşük olan topraklarda yetiştirme sorunları var.
Kullanım : Genellikle KESME çiçek olarak kullanılmakla birlikte ıslahçılar saksı çiçeği olarak kullanılan ve bordürlerde mevsimlik çiçek olarak kullanılan (Bodur) tipleri ıslah edilmiştir. Bitki boyu 25-30cm’dir. Saksı ve bordür bitkisi olarak yetiştiriciliği yapılabilir. Uniform bir bitkidir.
Ayrıca geniş yetiştirme bilgisine aşağıdaki linkteki dökümandan ulaşabilirsiniz.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.